Lange mannen en carrièrevrouwen

Ik krijg wel eens de vraag hoe het zit met de verhoudingen tussen mannen en vrouwen in China. Of je als vrouw wel voor vol wordt aangezien. In China kom je in elke functie wel vrouwen tegen. In de Chinese taal wordt niet eens onderscheid gemaakt tussen hij of zij (de uitspraak is hetzelfde, het karakter is anders, maar dat is pas later veranderd). Ook in het dagelijks leven merk je weinig verschil in waarde.

Vandaag ben ik gaan eten met Jack, een man uit Taiwan die jaren in de VS heeft gewoond, en twee chinezen. Jack heeft in z’n vrije tijd een ‘klasje’ Chinezen met wie hij bij elkaar komt om Engels te oefenen. Twee van z’n leerlingen, Summit (jongen, 26) en Apple (meisje, 24), beiden werktuigbouwstudenten, gingen mee eten. Een goed moment om te vragen hoe zij over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen denken.

Eerst wat geschiedenis. In de tijd van de keizers was de rol van vrouwen redelijk traditioneel. Het waren tweederangs burgers, volgens Apple. Er was welgeteld 1 vrouwelijke keizer geweest. Vrouwen deden het huishouden, mannen werkten op het land. Maar Mao Ze Dong heeft daar verandering in gebracht. Zijn filosofie was dat als vrouwen uit hun huis zouden komen en op het land gingen werken, er twee keer zo veel menskracht zou zijn, en dus twee keer zo veel opbrengst van het land. Goed, beetje drogredenering, maar daar was die man tenslotte goed in. Gevolg is wel dat nu mannen en vrouwen behoorlijk gelijk zijn in de maatschappij.

Dan nu de vraag: hoe zit het met relaties? Apple zou wel een man accepteren die ofwel een lager inkomen had, ofwel een lagere opleiding dan zij, maar niet allebei. Ze zou toch liever een man hebben die meer verdient dan zij. Volgens Summit kunnen de meeste Chinese mannen het niet hebben als hun vrouw meer verdient dan zijzelf. Maar hij zou zelf wel huisman willen zijn, als zijn vrouw goed verdient en ze wil dat hij thuis blijft met de kinderen. Twee, wil ie er. En dat mag, als zowel vader als moeder enig kind zijn.

En nou niet gaan roepen van, oh, wat een traditionele instelling, dat de man meer moet verdienen. Kijk eens naar Nederland! Daar is het net zo goed zo dat over het algemeen de man een iets hogere opleiding heeft dan de vrouw, en beide partijen zoeken ook naar die situatie.

Ohja, en de man moest natuurlijk wel langer zijn dan de vrouw, daar waren Apple en Summit het over eens.

Nou, mij is wel duidelijk dat ik het hier als hoogopgeleide (en straks natuurlijk goed verdienende) lange vrouw niet moet zoeken. Ach, zo aantrekkelijk zijn de Chinese mannen toch niet.

This entry was posted in China and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.